Voelt het insmeren van je huid als een gebed zonder einde? Dan heb je misschien wel last van een droge huid.


Er is een verschil tussen een vochtarme (tekort aan vocht), droge (tekort aan vet / talg). Deze huidproblemen kunnen zorgen voor droogtelijntjes en een versnelde veroudering van de huid.

Ook kan een slechte aanpak veel lastige kwaaltjes veroorzaken zoals schilfering, irritatie en jeuk, milia tot zelfs eczeem. 


Gelukkig zijn deze huidproblemen goed aan te pakken. (kijk bij "geschikte behandelingen")

Vochtarme huid

Een droge huid is per definitie ‘vochtarm’. Een vette huid is meestal niet vochtarm, maar kan dit wel zijn. We zien een vette, maar toch vochtarme huid vooral bij mensen bij wie de barrièrefunctie van de huid verstoord is. Cosmeticaproducten voor een vette huid die te agressief zijn, maar ook bepaalde medicijnen tegen bijvoorbeeld acne kunnen een droge huid veroorzaken. Voor deze huiden adviseren we de Derma+ balm aan of de hydra+ lijn. Iedereen kan een vochtarme huid krijgen. De huid voelt niet altijd overal vochtarm aan denk maar aan een gemengde huid.

Hoe ontstaat een vochtarme huid

Een vochtarme huid kan grofweg drie oorzaken hebben.

  •  De verdamping uit de huid is te groot (bv door een luchtvochtigheid lager dan zestig procent of een beschadigde barrièrefunctie van de huid) waardoor vocht niet goed in de huid blijf
  • De huid bevat te weinig stoffen die water vast kunnen houden
  • Het transport van water uit de diepere huidlagen naar de oppervlakkige huid is te traag

    In praktijk zie ik dat een vochtarme huid bijna altijd veroorzaakt wordt door verkeerd gebruik van cosmetica. Berucht zijn te agressieve reinigers, veelvuldig douchen of badderen, irriterende cosmetica en te vaak scrubben. Hierdoor gaat de barrièrefunctie van de huid kapot en raken we natuurlijke vochtvasthoudende stoffen in onze huid (NMF’s) kwijt. Ook zon, airconditioning, temperatuurschommelingen en bepaalde huidcondities kunnen een droge huid veroorzaken.

    Wat kun je doen tegen een vochtarme huid?

    • Als je huid een tekort heeft aan vocht dan is het belangrijk dat je de huid laat herstellen. De barriérre laag moet hersteld worden.
    • Gebruik de juiste aangepaste vochtinbrengen producten zoals producten met hyaluron, Hydra+ lijn van clephar in sommige gevallen de Derma+ lijn. Gebruik regelmatig een aangepaste zachte scrub en vochtinbrengend masker.
    • Gebruik weinig water en ga niet te lang in een warm bad of douche.
    • Drink voldoende
    • Eet gezond en evenwichtig eet veel onverzadigde vetzuren gebruik Omega+ visolie van ScKIN Nutrition.
    • Ga naar de schoonheidsspecialiste voor een aangepaste behandeling.
    • Bescherm je huid voor weersonmstandig heden (winter kou, zomer SPF)

    Droge Huid

    Normaal gesproken worden de bovenste lagen van je huid gevoed vanuit de diepere huidlagen. Op het oppervlak van je huid bevindt zich een dun laagje talg. Dit onzichtbare laagje zorgt ervoor dat je huid soepel en zacht blijft. Als het natuurlijke proces van voeding vanuit de diepere lagen of het laagje talg wordt beschadigd, kan er een droge huid ontstaan. Ook als je opperhuid te weinig vetten bevat, houdt je huid onvoldoende vocht vast en droogt het uit. Heel dikwijls is er al een aanleg voor een droge huid aan de basis.

    Anders dan een vochtarme huid is en droge huid…

    • Een huidtype: genetisch bepaald
    • Heeft een tekort aan talg (vet)
    • Voelt overal droog, ook op handen en hoofdhuid
    • Is gevoelig voor voortijdige veroudering
    • Heeft constant voeding nodig
    • Heeft behoefte aan zeer olierijke producten

    Wat kan je doen aan een droge huid?

    Vrijwel al hetzelfde dan een vochtarme huid, maar toch nog met meer zorg en aandacht want een droge huid kan lijden tot het krijgen van verschillende huidinfecties zoals athopisch eczeem, Millia (gerstekorrels) enz...

    Het grote verschil is de manier van verzorgen, we moeten de huid meer voeden met olierijke producten. Hiervoor hebben we veel verschillende oplossingen. Laat een huidanalyse doen om te bepalen of je huid vochtarm of droog is.

    Milia (Gerstekorrels)

    Gerstekorrels (in de medische wereld ‘milia’ genoemd) zijn ongevaarlijke, witte bultjes die ontstaan door een ophoping van dode huidcellen (keratine) onder het huidoppervlak. Ze komen vaker voor op een droge of gevoelige huid, een huid met zonneschade. 


    Gebruik regelmatig een scrub en hydrateer de huid goed. Gebruik verzorgingsproducten met glycolzuur en hyluron bv de DermaXpert kreato lijn van Clephar.


    Probeer ze niet zelf te verwijderen, laat ze professioneel verwijderen.