Pigmentvlekken

Wat kun je doen aan pigmentvlekken? Dat is een vraag die mij regelmatig gesteld wordt. Die vervelende bruine plekjes kunnen je gezicht namelijk flink ontsieren en oud maken. Gelukkig bestaan er veel behandelingen die dit aanpakken.


Pigmentvlekken hebben een grote invloed op hoe oud mensen ons schatten. Een onderzoek toonde zelfs aan dat een persoon er door een oneffen huidtint er ruim 12 jaar ouder kan uitzien!


Hoe ontstaan pigmentvlekken

Onder invloed van uv-stralen wordt dus pigment in de huid aangemaakt. Maar bij een verstoring van dit proces hoopt melanine zich op en kunnen vlekken ontstaan. De vlekken kunnen donkerder zijn dan de eigen huidskleur, maar soms ook lichter. Hoewel de zon een belangrijke oorzaak vormt bij het ontstaan van pigmentvlekken, spelen daarnaast ook aanleg, hormonale veranderingen, medicijnen en het gebruik van irriterende stoffen in cosmetica een rol.

Wat zijn de Verschillende soorten pigmentvlekken

Niet alle pigmentvlekken zijn hetzelfde. Een overzicht van de meest voorkomende pigmentstoornissen, en hoe deze ontstaan:

 

• Ouderdomsvlekken
Verreweg de meest voorkomende pigmentvlekken zijn de zogenaamde ouderdomsvlekken. Deze kunnen trouwens ook al jong verschijnen. De bruine vlekjes ontstaan op plaatsen waar de huid wordt blootgesteld aan de zon, zoals op het voorhoofd en de handen. Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen, maar deze pigmentvlekken zijn over het algemeen goed te behandelen. 

 

• Melasma (zwangerschapsmasker)
Melasma is een vorm van hyperpigmentatie die vooral bij vrouwen in de vruchtbare leeftijd voorkomt. Het zijn vaag omrande en meestal grillig (symmetrisch) vlekken in het aangezicht. De exacte oorzaak is nog onduidelijk, maar uv-schade en aanleg spelen een belangrijke rol, evenals hormonale veranderingen zoals tijdens de zwangerschap.
Ook orale anticonceptiemiddelen kunnen de pigmentverstoringen (melasma) veroorzaken.

Melasma is een complex probleem en niet zo gemakkelijk te behandelen. Of een behandeling succes heeft, hangt ook in belangrijke mate af van de diepte van de pigmentvlekken. 

 

• Post-inflammatoïre hyperpigmentatie (irritatiepigment)
Deze onregelmatig gevormde plekjes ontstaan bijvoorbeeld rond een operatielitteken of na acne. Deze toename van pigment is het gevolg van een ontsteking, die pigmentcellen stimuleert. Ook pigmentvlekken die ontstaan door de combinatie van zonlicht en medicijnen of door bepaalde ingrediënten in huidverzorgingsproducten vallen hieronder. Meestal verdwijnen deze vervelende pigmentvlekken vanzelf en ze zijn in tegenstelling tot melasma ook redelijk goed te behandelen. 


• Sproeten
Ook bij sproetjes is sprake van een ophoping van pigment, maar in de regel wat oppervlakkiger. Met sproeten word je niet geboren zoals vaak wordt gedacht; ze ontstaan in de kinderjaren na blootstelling aan de zon. De mate waarin dat gebeurt, is overigens wel genetisch bepaald. De sproeten kleuren ook donkerder in de zon.

 

• Zomersproetjes
Er bestaat ook zoiets als zomersproetjes. Deze verschijnen vooral rond de neus, onder invloed van zonnestraling. Maar deze ‘spots’ verdwijnen uiteindelijk ook weer in de wintermaanden.Wat kan je doen?

Er zijn verschillende behandelingen mogelijk, hierin gaan we eerst onderscheid maken in de soort pigmentvlekken om ze daarna op de juiste manier aan te pakken. 


Belangrijk: 

In de zomer gaan we de huid beschermen tegen pigmentvlekken en deze met behandelingen kalmeren.  

Het effectiefste om pigmenten te verwijderen of verbeteren is behandelen met zuren, dit doen we enkel in de winter.

Gebruik dagelijks een SPF 30 (liefst SPF 50)
Een goed zonnebrandproduct vormt eigenlijk voor iedereen de beste anti-aging behandeling. Het beschermt je gezicht tegen de belangrijkste oudmakers, namelijk rimpels, maar dus ook tegen de vorming van pigmentvlekken.

Voor de huid met overpigmentatie is zonbescherming nóg belangrijker. Je kunt dan het beste iedere dag van het jaar kiezen voor een crème die zowel tegen uv-A als uv-B beschermt, en het liefst antioxidanten bevat, zoals de SPF 30 (dagelijks en winter) de SPF 50 voor zomer en zonnige dagen. Smeer je huid op zonnige dagen iedere twee uur in. En vergeet ook je hals niet. Als je veel zweet, of je hebt een duik in het water genomen, smeer je dan nog vaker in.

Verzorg ook je huid dagelijks met thuisproducten aangepast aan je pigmentstoornis bv de B-white lijn van clephar. Om zo samen met de salonbehandeling de beste resultaten te bekomen! 

Onze producten zitten boordevol ingridiënten en die de pigmentvlekken gaan oplichten en gaan voorkomen dat er nieuwe pigmentvlekken ontstaan. In al onze producten zit een minimum SPF30.


Ga regelmatig naar de schoonheidsspecialiste voor een behandeling. Er zijn verschillende aanpakken mogelijk afhankelijk van het type pigmentstoornis. Ik help je graag verder, met een huidanalyse en behandeling.

Met een huidanalyse (lightskin) kunnen we goed gaan kijken met welke pigmentstoornis we te maken hebben en hoe diep deze zich bevind.


Hierna kunnen we een behandelplan opstellen om het gewenste resultaat te bekomen. 


Er zijn verschillende aanpakken mogelijk afhankelijk van het soort pigmentstoornis