Vette / acné huid

Bij een gemengde of een vette huid is er een probleem met zowel de hoeveelheid als de kwaliteit van het sebum, waardoor ze vaak last hebben van puistjes en andere imperfecties. Maar die imperfecties kunnen ook samenhangen met andere aandoeningen, zoals eczeem of rosecea, waardoor ze moeilijker te behandelen zijn.

Acné is een heel banale huidaandoening bij tieners: zowat 80% van de jongeren heeft er last van.

Het kan echter ook voorkomen bij volwassenen, zowel mannen als vrouwen, en andere, specifieke vormen aannemen. Vaak is de psychologische weerslag aanzienlijk en een goede aanpak is dus noodzakelijk, te meer daar acné in de meeste gevallen verdwijnt met een aangepaste behandeling.

Wat is acne?

Acne is een inflammatoire aandoening van de talgklierfollikel.


Een overmatige sebumproductie ten gevolge van de hormoonwerking die in de puberteit op gang komt. De huid wordt dan vet en glimmend. 


De propionibacterium acnes die bij iedereen van nature aanwezig is maar die zich in het geval van acne gaat vermenigvuldigen in de talgklierfollikel en daar tot een ontsteking leidt. 

Wat is er specifiek aan acne bij volwassen vrouwen?

Bij volwassen vrouwen, meer bepaald na de leeftijd van 30 jaar, doet acne zich veeleer voor op de onderkant van het gezicht (kaken) en in de hals. In dit geval is er vaak sprake van een hormonale component bovenop de klassieke oorzaken van acne.


Factoren die acne op volwassen leeftijd in de hand werken zijn:

Externe factoren

Gebruik van onaangepaste cosmetica, zon, voeding, enz.

Genetische factor

moet rekening worden gehouden. Mensen met familiale antecedenten vertonen immers frequenter dit soort huidproblemen op volwassen leeftijd.

Roken

bevordert acne meer dan 41% van de rokers heeft acne, tegen slechts 9% van de niet-rokers.

Bepaalde geneesmiddelen

zoals anticonceptiemiddelen, hormonen en antidepressiva puistjes en andere huidimperfecties veroorzaken.

Wat kan je doen

Acnebehandelingen werken niet onmiddellijk, dus ze vergen wat geduld. Je krijgt echter snel resultaat als je je behandelingsprogramma dat ik voor je opstel correct en dagelijks naleeft: Behandelingen, thuisverzorging met de juiste producten bv de oil control lijn van Clephar, aangepaste voeding en eventueel supplementen.


  • Beschermen tegen de zon

De zon droogt weliswaar puistjes uit (ontstekingswerend effect) en imperfecties verdwijnen door het bruinen, Maar nadien gaat de zon juist voor extra imperfecties (of mee-eters) zorgen, want ze veroorzaakt een verdikking van de hoornlaag waardoor cellen en sebum blijven vastzitten in de talgklierfollikel. Dit leidt onvermijdelijk tot een opstoot van puistjes eenmaal het vakantiekleurtje verdwenen is. Om die onaangename verrassing na de vakantie te vermijden, bescherm je je huid best regelmatig met een specifiek zonneproduct met SPF 30. Kies voor niet-vette gel textuur van onze lipgogel SPF30 speciaal voor de vette of acnegevoelige huid.


  • Niet aan je puistjes prutsen

Hoe meer je je puistjes aanraakt, hoe erger je de ontsteking maakt (meer en grotere, rode puistjes) en hoe groter het risico op littekens wordt.

    Behandelplan

    Elke huid en acné is anders, dus een behandelplan opstellen is maatwerk!


    Hoe gaan wij te werk?

    Eerst nodigen we je uit voor een vrijblijvende huidanalyse en vragen we een vragenlijst te beantwoorden, dit zorgt ervoor dat we jou probleem goed in kaart kunnen brengen. Daarna stel ik voor jou een aangepast behandelplan op, deze bevat behandelingen, producten, voedingsadvies en supplementen. U kiest zelf of u het totaalpakket aangaat, zo niet kan u zelf kiezen welk deel of delen van het behandelplan u neemt.  Het resultaat en de duur zal dan uiteraard anders verlopen.